Около 4400 мигранти са спасени през последните 24 часа от 22 бедстващи плавателни съдове - кораби и надуваеми лодки в Средиземно море, заяви днес пред ДПА говорителят на италианската брегова охрана капитан Марко ди Мила.

Операция за спасяване на близо 3000 имигранти в Средиземно море

В спасителните операции са участвали италианските ВМС и митници, ирландски и норвежки кораби от мисията за гранично патрулиране „Тритон” на ЕС, както и кораб от друга операция на ЕС - „Ювнавфор”.

Говорителят на италианския офис на Международната организация по миграция посочи малко по-малък брой спасени, отбелязва агенцията. Флавио ди Джакомо написа в Twitter, че 4150 души са били извадени от водите между остров Сицилия и Северна Африка.

Спасените мигранти са закарани в Италия, съобщи агенция АНСА. В понеделник 548 мигранти ще пристигнат в Палермо на остров Сицилия, а 935 - в Каляри на остров Сардиния.

По данни на Международната организация по миграция от 1 януари до 20 август над 149 000 мигранти са пристигнали по море в Гърция, а близо 104 000 - в Италия. Загиналите в морето мигранти са 2365. За същия период на миналата година жертвите са били 1779, посочва ДПА.